Milyen bor illik a karácsonyi menühöz?
A karácsonyi menüben sokféle étel szerepel, a haltól a húsokig, desszertekig, de mindegyikhez más és más kísérõ illik.
Halászlé:
A halaknál rávághatnánk, hogy valami könnyû fehér, viszont a halászlé ízes, paprikás, fûszeres leve miatt nem kell leragadnunk ennél a sztereotípiánál. A kadarka vagy kékfrankos is lehet jó választás.
Természetesen a fehérbort sem szabad kizárni, egy savasabb, testesebb balatoni rizling is jó választás.
Rántott ponty:
Mivel a rántott ponty egy nehezebb étel, a könnyed fehéreket sem ennél a fogásnál érdemes bontani.
A rántott halhoz könnyû cserszegi lehet jó választás, esetle rizlinget vagy sárgamuskotály.
Rácponty:
Zsíros ponty, szalonna, zöldségek, tejföl, a tetején esetleg sajt. Egy ilyen viszonylag nehéz ételnél, ahogyan a halászlénél is, a rizlingektõl a könnyebb vörösekig terjed a skála.
Székely vagy töltött káposzta:
Fûszeres, paprikás, kissé zsíros étel, ami karácsony környékén rendre ott van az asztalokon.
Az olaszrizling nagoyn jó választás, vagy valami könnyû savú bort, ami kiegyensúlyozza ezt a zsíros, kicsit savas, fûszeres fogást.
Pulykasült:
A pulyka nem a legkarakteresebb hús, lényegében a töltelék és fûszerezés adja meg az ízét.
Egy karácsonyi pulykasült (mondjuk gesztenyével töltve) fehéret és vöröset is elbír, rizlingtõl a fûszeresebb kékfrankosig vagy egy könnyebb pinot noir-ig.
Narancsos-diós kacsa:
Ehhez az ételhez egy jó merlot illene a legjobban de kipróbálható száraz szamorodnival is.
FORRÁS: