A Szüret története
A szõlõtermesztés és egyes kutatások szerint feldolgozása már az õs- és ókorban ismert lehetett. Õshazájának a transzkaukázusi térség (ma: Anatólia, Irán és Örményország) tekinthetõ, ahol már Krisztus elõtt négy-ötezer évvel ismerték és termelték a ligeti szõlõt, melybõl aztán két-háromezer év alatt fejlõdött ki a kerti, vagy bortermõ szõlõ. A szõlõkultúra a görög civilizációval együtt fejlõdött, történet és szakíróik (Homérosz, Hésziodosz és Teofrasztosz) leírják a termesztés, az aszalt és borszõlõkészítés szokásait. Õk honosították meg a Itália partvidékén, illetve vitték be Gallia földjére is.
Az ókorban kezdetben taposással nyerték ki a borrá feldolgozott szõlõ levét, de már egyiptomi falfestményeken is felismerhetõek a kezdetleges szõlõsajtolók több változata. Az elkészült terméket aztán agyag- és kõamforákban, bõrtömlõkben, földbe égetett vermekben, agyaghordókban tartották, elõbbiekben szállították is.
A teljes cikk az alábbi linken megtekinthetõ:
https://bortkostolunk.hu/erdekesseg/a-szuret-tortenete/
Forrás:
https://bortkostolunk.hu